Menu Close

Participem en el Recompte 2017 organitzat per la XAPSLL

18/05/17. Un total de 998 persones voluntàries han participat entre les 21.30h i les 2.00h de la nit del 17 al 18 de maig en el Recompte 2017 a la ciutat de Barcelona organitzat per les 34 entitats que integren la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) i de la qual forma part Grup Pere Claver Grup. Les dades recopilades visualitzen 1.026 persones dormint al carrer i 1.954 allotjades en equipaments municipals o entitats socials socials i 415 en assentaments irregulars.

El Recompte s’ha desenvolupat gràcies a la feina dels 287 grups que s’han dividit per tota la ciutat a partir dels 13 punts de trobada que s’havien fixat prèviament –un d’ells l’equipament integral de serveis de salut, socials i residencials Cal Muns– , i ha comptat amb la participació activa de diverses persones voluntàries que han viscut al carrer. És la cinquena vegada que es fa una activitat d’aquest tipus, amb els objectius de sensibilitzar la ciutadania sobre la problemàtica del sensellarisme, donar a conèixer la tasca de les entitats de la XAPSLL, comptabilitzar l’abast del fenomen en una nit concreta i detectar nous espais de pernocta a la ciutat.

Districtes amb més casos de sensellarisme: Ciutat Vella, Eixample i Sants-Montjuïc

Segons les dades recollides de forma provisional durant la nit del 17 al 18 de maig, la distribució per districtes ha estat la següent:

 • Ciutat Vella: 271 persones
 • Eixample: 210 persones
 • Sants – Montjuïc: 188 persones
 • Les Corts: 39 persones
 • Sarrià – Sant Gervasi: 59 persones
 • Gràcia: 29 persones
 • Horta – Guinardó: 45 persones
 • Nou Barris: 43 persones
 • Sant Andreu: 11 persones
 • Sant Martí: 131 persones
 • TOTAL: 1.026 persones

Tendència a l’alça de persones al carrer i ateses en recursos residencials

Les xifres recopilades durant el Recompte 2017 confirmen la tendència a l’alça en el nombre de persones que dormen a la via pública i en el de persones ateses en recursos residencials. Durant el recompte de l’any passat, es van comptabilitzar 941 persones dormint al carrer, 1.907 en recursos residencials de la XAPSLL i 383 en assentaments.

L’augment del nombre de persones que es veuen abocades a dormir al carrer s’ha anat repetint durant els darrers anys i és un fenomen similar a d’altres grans ciutats europees, en un context d’increment i enquistament de la pobresa fruit de la crisi econòmica. Tot i així, l’esforç que han fet les entitats socials i l’Ajuntament de Barcelona no té precedents. Des de l’any 2008 fins a l’actualitat, el nombre de persones que dormen a la via pública detectades pel successius recomptes ha passat de 658 a 1.026, un increment del 56%; però en paral·lel cal destacar que el nombre de persones que dormen en recursos residencials ha augmentat més: de 1.190 a 1.954, un increment del 64%.

Sensellarisme, un fenomen multicausal

Roda Premsa Recompte 2017

Durant la roda de premsa de presentació de les dades del #Recomptebcn17, les entitats socials i l’Ajuntament de Barcelona han agraït l’esforç de tots els voluntaris. El portaveu de la XAPSLL, Ricard Barull, ha constatat la “important tasca de sensibilització” feta durant el recompte i el mèrit del miler de persones voluntàries que “han dedicat el seu temps a les persones sense llar”. Per la seva banda, Maite Mauricio, portaveu també de la XAPSLL, ha afegit que “la millor notícia hauria estat no trobar ningú al carrer” tot i que malauradament la situació és una altra i es confirma la tendència a l’alça d’aquest fenomen.

Mauricio també ha lamentat les “clares dificultats que troben les entitats per accedir a preus de lloguer accessibles”, tot i que ha posat en valor que durant els dos últims anys el nombre de persones allotjades en recursos residencials ha augmentat un 17%.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials de l’Ajuntament, Laia Ortiz, ha corroborat les dificultats que troba la XAPSLL per reduir el nombre de persones en situació de sensellarisme en un context en què no està garantit el dret a l’habitatge i s’incrementa el risc d’exclusió residencial: “Malgrat un esforç inversor rècord necessitem més aliances i un gran consens en matèria d’habitatge que va més enllà de Barcelona” per abordar el fenomen del sensellarisme, ha subratllat. A més a més, ha evidenciat que tot i que es tracta d’un problema de país, Barcelona és de les poques ciutats que tenen serveis específics d’atenció a persones sense llar i això fa que la tasca que desenvolupa la XAPSLL sigui “una mica en solitari” i sense la participació d’altres administracions, malgrat que precisament és Barcelona la ciutat amb més dificultats per accedir a un habitatge. “És necessari que totes les administracions es comprometin contra l’exclusió residencial i a favor de garantir el dret a l’habitatge”, ha afegit Ortiz.

Resultats Recompte 2017

El fenomen del sensellarisme té una explicació multicausal, tot i que hi ha tres factors clars i que guarden algun tipus de relació amb aquesta creixent exclusió residencial: l’augment del preu del lloguer, la inexistència d’un parc públic d’habitatge suficient per donar resposta a les necessitats socials i la precarització del mercat laboral. La realitat és que cada cop és més difícil que les persones ateses accedeixin a un habitatge de lloguer o a una habitació, malgrat obtenir ingressos, mentre creix el nombre de persones sense llar que tenen feina. L’Ajuntament de Barcelona ha demanat reiteradament una llei que permeti fixar topalls al lloguer, l’augment del salari mínim i la derogació de l’última reforma laboral. A banda d’això, juntament amb les entitats, ha dissenyat un nou pla de treball que vincula les polítiques socials amb les polítiques d’habitatge, i s’ha elaborat el Pla de lluita contra el sensellarisme a Barcelona 2016-2020. El pla preveu una inversió superior als 5 milions d’euros fins al 2020 en equipaments i un increment de 10 milions d’euros anuals en l’atenció, passant de 26,85 a 37,42 milions d’euros.

Cal Muns, recurs residencial pioner amb assistència sanitària a persones sense llar amb problemes de salut mental

A nivell d’equipaments, aquesta inversió es concreta en l’entrada en funcionament el novembre de 2016 de les 48 places d’allotjament individuals al carrer Sant Pere Més Baix, o més recentment de les 41 places per atendre persones sense llar amb problemes de salut mental a la Residència Cal Muns. A més a més, el proper setembre està prevista la posada en marxa d’un centre residencial de 20 places per a nois i noies sense llar i aquest any també s’acabarà la construcció de dos equipaments al carrer Tànger i d’Alí Bei. Igualment hi ha dissenyada la reforma integral dels Centres de Primera Acollida de Zona Franca i de Sarrià, la qual cosa, a banda de redistribuir els espais perquè els usuaris i usuàries guanyin intimitat i comoditat permetrà sumar 20 noves places.

La tasca de la XAPSLL s’ha concretat també en l’elaboració d’una guia amb recomanacions sobre l’abordatge del sensellarisme pensada per a mitjans de comunicació i representants polítics sota el lema ‘Podries ser tu’, i que ha estat disponible per primera vegada en aquest recompte. Aquest any també està previst elaborar un nou informe de diagnosi sobre aquest fenomen a la ciutat de Barcelona.

Links d’interès
Betevé. Un miler de voluntaris participen en el recompte de persones sense llar
Canal 324. Creix el nombre de persones sense llar a Barcelona en l’últim any: de 941 a 1.026
Notícia a L’informatiu TVE (del minut 08.43 al 10.40)
ARA. Una nit de rècords al recompte de sense llar 2017
La Vanguardia. Barcelona detecta a 1.026 personas sin hogar, un 9% más que en 2016
El Punt-Avui. 1.026 persones sense llar dormen al carrer a Barcelona
El País. El nombre de sensesostre a Barcelona supera els 3.300
El Periódico. Un miler de voluntaris pentinen els carrers de Barcelona per comptar les persones sense sostre
RAC 1. Un miler de persones dormen al carrer a Barcelona
Catalunya Press. Noche de recuento de personas sin techo en Barcelona 
Metrópoli Abierta. Crónica de una noche entre cajeros, bancos y sueños

 

 

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Fes clic i puntua-la entre 1 i 5

Nota mitjana 0 / 5. Nombre de vots: 0

Cap vot fins ara, sigues el primer/a!

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Serveis Socials

En construcció

En construcció


El Responsable del tractament és la Fundació Sanitària Pere Claver Grup, amb domicili al C.Vila i Vilà, 16 de Barcelona (08004), dpd@pereclaver.org. La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions de Pere Claver Grup. Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament. Més informació

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

Ves al contingut