La base fonamental del canvi és la desaparició definitiva de les incapacitacions, més recentment anomenades modificacions judicials de la capacitat de les persones, que han suposat una greu privació de drets tan fonamentals com els relatius a la personalitat, a la dignitat humana o a la llibertat, i una manca de respecte per a la voluntat d’aquestes persones a l’hora de prendre les seves pròpies decisions en aspectes bàsics de la seva vida.
Què passava amb la legislació anterior? Que, per exemple, sense conèixer la vida i només mantenint una breu entrevista amb la persona amb disCapacitat -entrevista, sovint, de no més de 10 minuts-, un jutge havia de sentenciar que aquella persona no podia decidir sobre qüestions tan bàsiques i fonamentals com el lloc on voldria viure, el tipus de relacions interpersonals que volgués tenir, els seus hàbits d’higiene i alimentació o la seva opció per votar un partit polític o un altre. L’autoritat judicial considerava que la persona no era apta per prendre les seves decisions i establia que en aquests aspectes, o qualsevol altre, fos una altra persona la que decidís per ella.
En resum, la normativa fins ara vigent permetia pronunciaments que, incapacitant a determinades persones, restringien els seus drets mitjançant fórmules de substitució – o en el millor dels casos de restricció- per adoptar decisions en el seu nom, fins i tot en contra de la seva voluntat o forma de viure. A partir del 3 de setembre de 2021, aquest escenari canviarà.
La reforma suposa un canvi del sistema de substitució en la presa de decisions que afecta a les persones amb disCapacitat per un altre que es basa en el respecte a la seva voluntat i les seves preferències, oferint els suports que siguin necessaris i per prendre les seves pròpies decisions.