Menu Close

Barcelona obre el quart centre d’atenció odontològica gratuïta per a persones en situació de vulnerabilitat

atenció odontològica gratuïta
  •  La Fundació Sant Pere Claver i l’Ajuntament acorden atendre 250 pacients l’any en un servei pensat per a persones usuàries dels Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) i els Centres d’Atenció Seguiment (CAS) a les drogodependències 
  • En els últims tres anys els diferents projectes impulsats pel consistori han permès atendre gratuïtament unes 2.700 persones que han rebut més de 20.000 atencions

L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Sant Pere Claver han acordat la posada en marxa d’un nou servei d’atenció odontològica gratuïta per a persones en situació de vulnerabilitat. Aquesta serà el quart centre d’aquest tipus que s’obre a la ciutat de Barcelona –dues plenament municipals i dues més en col·laboració amb entitats socials–. En aquest cas, l’atenció estarà centrada en persones usuàries dels Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) i dels Centres d’Atenció i Seguiment a les drogodependències (CAS).

El servei, que ja existia per atendre persones usuàries de la Fundació Sant Pere Claver a la seu que té l’entitat al carrer Vila i Vilà de Barcelona, reservarà a partir d’ara un espai setmanal per atendre casos de persones en situació de vulnerabilitat socioeconòmica derivades des dels diferents serveis socials municipals. Aquest conveni, amb una inversió municipal de 89.000 euros anuals, permetrà atendre unes 250 pacients l’any, tot plegat a l’espera que es desplegui la Llei 12/2020 de l’atenció pública de la salut bucodental aprovada pel Parlament de Catalunya.

Atenció odontològica gratuïta

Durant la presentació del nou servei, Gemma Tarafa –regidora de Salut, Envelliment i Cures- ha recordat que abans de la pandèmia “el 12% de la població de la ciutat de Barcelona no es podia permetre anar al dentista i el 60% ho feia amb molta dificultat” i ha destacat que el conveni de col·laboració amb la Fundació Sant Pere Claver permet reforçar l’atenció a la salut bucodental per a persones en situació de vulnerabilitat a la ciutat.

Des de fa més de 20 anys, la Fundació Sant Pere Claver ofereix assistència odontològica als veïns i veïnes del districte de Sants-Montjuïc. L’objectiu de l’entitat social és que aquesta assistència es faci amb la màxima qualitat i amb un tracte proper i individualitzat al conjunt de pacients. Per aquesta raó, la Fundació ja disposa d’un equip professional amb expertesa i amb unes instal·lacions i infraestructures adaptades per a tots els públics.

odontologia gratuïta

Carles Descalzi, Gerent del Grup Sant Pere Claver, ha destacat durant la presentació del nou servei que “és especialment significatiu per la nostra institució poder engegar aquest projecte amb l’Ajuntament de Barcelona a favor de la salut bucodental de la població en general i, en concret de les persones més vulnerables perquè ja des de 1948 promovem la cura i acompanyament de la salut de les persones més vulnerables de la ciutat. És un programa que té sentit perquè respon a una necessitat emergent i aposta per normalitzar l’atenció odontològica a persones amb problemes de salut mental i addiccions en un espai altament especialitzat i de barri. També volem posar en valor que per contribuir a millorar la seva salut bucodental caldrà oferir prevenció i higiene d’hàbits saludables”.

El projecte d’Odontologia Municipal va néixer el juliol del 2018 amb l’obertura del primer punt d’atenció al número 127 del carrer Viladomat, a les instal·lacions que fins llavors ocupava l’extinta mútua municipal. En aquest indret s’han atès des de llavors gairebé 2.300 persones que han completat més de 17.500 visites i han rebut atenció gratuïta per practicar més de 6.400 obturacions, més de 500 endodòncies, més de 2.700 higienes i més de 1.800 pròtesis removibles. El mes d’abril passat aquest servei es va ampliar amb l’obertura d’una segona clínica al barri de Torre Baró, amb la qual cosa es va guanyar en proximitat i en capacitat d’atenció. En aquesta segona oficina ja s’han atès ens aquests pocs mesos unes 130 persones, que han completat més de 1.300 visites.

L’estratègia municipal es va ampliar també el febrer passat amb la signatura d’un conveni per part de l’Ajuntament i l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, en col·laboració amb Sant Joan de Déu Serveis Socials, per atendre específicament infants i persones adultes en situació de sensellarisme. En aquesta consulta, ubicada al carrer Bonaplata del districte de Sarrià – Sant Gervasi, s’han atès fins ara més de 200 adults i més de 50 infants.

Això doncs, entre aquests tres serveis i sense comptar les atencions que farà a partir d’ara la nova consulta de la Fundació Sant Pere Claver, la ciutat de Barcelona ha atès fins ara unes 2.700 persones en situació de vulnerabilitat o en risc d’exclusió social que han rebut atenció odontològica gratuïta més de 20.000 visites diferents per completar els tractaments necessaris.

A més a més, i seguint l’objectiu inicial que l’atenció bucodental sigui accessible pel major nombre possible de veïns i veïnes de Barcelona, independentment de la seva situació econòmica, des del gener de 2020 funciona un conveni de col·laboració signat entre l’Ajuntament i l’Associació Empresarial de Centres d’Atenció Dental (AECAD) per tal d’oferir preus reduïts a persones beneficiàries de la Targeta Rosa o que siguin derivades igualment per la seva situació socioeconòmica des de Serveis Socials i/o serveis de salut. Durant aquest temps s’han atès per aquesta via més de 600 persones.

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Fes clic i puntua-la entre 1 i 5

Nota mitjana 0 / 5. Nombre de vots: 0

Cap vot fins ara, sigues el primer/a!

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Salut Bucodental

En construcció

En construcció


El Responsable del tractament és la Fundació Sanitària Sant Pere Claver, amb domicili al C.Vila i Vilà, 16 de Barcelona (08004), dpd@pereclaver.org. La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions de Pere Claver Grup. Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament. Més informació

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

Skip to content