Menu Close

“No hi ha identitat sense intimitat”: debat i reflexió a la #JornadaAfectivitat

10/02/2017. Sant Pere Claver – Institut Docent i Recerca organitza la Jornada “Les relacions afectives de les persones amb discapacitat intel·lectual. Estem preparats? per debatre i reflexionar sobre l’estat actual i l’abordatge professional que es dóna a les relacions sexoafectives de les persones amb discapacitat intel·lectual.

La jornada -que se celebra en col·laboració amb el Consorci de Serveis Socials de Barcelona, la Fundació Vicki Bernadet, la Fundació Catalana de Síndrome de Down, la Fundació Pere Mitjans i DINCAT i que ha comptat amb 180 assistents- també posa sobre la taula el rol que juguen tant els professionals que treballen en l’atenció i acompanyament de les persones amb discapacitat intel·lectual com de les seves famílies: estem preparats per fer front a aquesta temàtica encara plena de tabús, pors i estereotips? (Veure fotografies de la jornada)

La inauguració de la #JornadaAfectivitat ha començat amb la benvinguda d’Alfred Moreno, director de Sant Pere Claver-Fundació Sanitària qui ha presentat i donat pas a la intervenció de Pepita Cabiscol, Cap del Servei d´Atenció a les Persones amb Discapacitat del Consorci de Serveis Socials de Barcelona, i la periodista Laura Castro. Castro ha recordat els tres models que han marcat i marquen la mirada que es té sobre les persones amb discapacitat –tradicional, mèdic i social- i que han condicionat com es tracten els temes de sexoafectivitat. També ha manifestat la importància de treballar en la sensibilització d’aquest tema des dels mitjans de comunicació com agents claus de transformació social.

El debat i reflexió han continuat de la mà de Begoña Román, Professora de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i Consultora de la Unió Europea, amb la seva conferència “La lluita pel reconeixement: amor, justícia i solidaritat. Román ha destacat que “tota persona necessita l’amor per forjar la seva identitat i no hi ha identitat sense intimitat” i que cal fer educació sentimental, generar canvis en les creences i tractar la persona com a tal, no només com un col·lectiu: “és clau acompanyar a la persona en el seu creixement i en l’estabilitat de la seva vida quotidiana creant capacitats per saber establir relacions afectives”. Román ha conclòs la seva intervenció recordant que tots necessitem afectivitat i que hem de treballar per ells i amb ells.

La #JornadaAfectivitat ha continuat amb una taula rodona sobre “Afectivitat, sexualitat i discapacitat” on han participat professionals de diferents entitats i institucions: Raúl Alcázar -Director dels Serveis Residencials de Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials-, Laia Alamany -Responsable Programa Abusos Sexuals i Discapacitat, Fundació Vicki Bernadet-, Emili Grande -Membre de l’Observatori de Drets de DINCAT-, Beatriz Garvía -Psicòloga clínica del Centre Mèdic Down i Coordinadora del Servei d’Atenció Terapèutica de la Fundació Catalana Síndrome de Down-.

Gemma Deulofeu –formadora i assessora de DINCAT- també ha intervingut a la sessió per parlar sobre la formació de les famílies i els professionals en temes sexoafectius. Rosa Mª Cadenas, Presidenta de DINCAT Federació, i Carles Descalzi, Gerent del Grup Sant Pere Claver, han realitzat la cloenda d’aquest espai de debat i reflexió sobre afectivitat de les persones amb discapacitat.

Enllaços d’interès:

Residència Tres Pins
Centre de Dia Tres Pins
Institut Docent i Recerca
“Jo també vull sexe” (Sense Ficció, TV3)

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Fes clic i puntua-la entre 1 i 5

Nota mitjana 0 / 5. Nombre de vots: 0

Cap vot fins ara, sigues el primer/a!

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Institut Docent i Recerca, Salut Mental, Serveis Socials
Skip to content