Menu Close

L’exposició XarxArt apropa la salut mental des de la vessant artística i comunitària

L’exposició XarxArt ha commemorat en el Centre Cultural Albareda del 3 al 23 de juny els 20 anys de la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM). Aquest projecte de cultura inclusiva té per objectiu sensibilitzar i reivindicar l’expressió artística en la salut mental per contribuir a trencar les barreres, els estigmes i apropar la ciutadania a l’atenció a la salut mental des de la vessant artística i comunitària.

Es tracta d’una iniciativa promoguda conjuntament des de la Fundació Congrés Català de Salut Mental, SusoEspai, el Club Social Ments Obertes, Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials i Sant Pere Claver – Fundació Sanitària que recull una selecció de la creació de pintura, dibuix, fotografia i poesia d’artistes usuaris d’aquestes entitats.

Tret de sortida del XarxArt

L’exposició es va inaugurar el 3 de juny en un acte en el que van participar diferents representants de les entitats organitzadores, els quals van compartir amb els assistents en què consisteix el projecte XarxArt: “Iniciatives artístiques com aquesta contribueixen a lluitar contra l’estigma en salut mental en un moment de gran sensibilitat social” va destacar Pere Benito, President del Patronat del Grup de Sant Pere Claver. Junt a Pere Benito també van participar durant l’acte d’inauguració: 

Totes les entitats organitzadores van remarcar el valor de l’art per a la societat: “L’art és un canal d’expressió lliure i un llenguatge universal d’allò que pensem i sentim”. Desprès dels parlaments d’obertura de l’exposició, es va poder gaudir d’una visita guiada en grups reduïts i en la que van participar dos dels artistes del XarxArt per explicar en primera persona les seves obres incloses en aquest projecte. Simultàniament, la sala d’actes del CC Albareda va acollir un recital de música i poesia a càrrec de la companyia Enzo Eguzkilore.

SusoEspai i el Club Social Ments Obertes aposten per activitats artístiques comunitàries

El programa del XarxArt es va completar amb dos activitats artístiques de creació comunitària dinamitzades per SusoEspai i pel Club Social Ments Obertes per donar a conèixer com aquestes entitats apropen l’art a persones en risc d’exclusió social i el promouen com a vehicle de transformació social.

Els dies 11, 14, 16 i 17 l’Associació SusoEspai va celebrar un taller de creació d’un mural col·lectiu titulat “Fem xarxa” a través de la projecció d’ombres de la natura. “Des de Susoespai brindem un servei que actua de pont entre els serveis de salut mental i la vida cultural i social de Barcelona, perquè les persones usuàries de la nostra entitat gaudeixin de l’oferta cultural i social de la ciutat”, comenta Fina Alert, presidenta d’aquesta associació que es va crear l’any 2000 per contribuir a la promoció de la cultura en l’àmbit de la salut mental i per impulsar projectes educatius artístics adaptats i per fer front a l’exclusió social i cultural que poden patir les persones que conviuen amb un problema de salut mental.

Per la seva banda, el 22 de juny el Club Social Ments Obertes va oferir un taller de creació artística col·lectiva sota el títol de “Les cinc estacions”, el mateix nom que ha rebut el vídeo que fusiona pintura, dibuix, fotografia i poesia d’artistes socis/es i que ha format part de la mostra XarxArt en el CC Albareda. “Entre totes i tots creem una obra conjunta i lliure en tècniques inspirant-nos en les estacions” va explicar María Santos, tallerista del Club Social, durant l’activitat. Abans de començar a pintar, es va poder gaudir d’un recital de poesia amb obres seleccionades de Juan, el primer soci del Club i poeta que ens va deixar el passat 19 de maig i al qual es va voler rendir homenatge:
“El aroma a jazmín, el olor a menta, pasábamos… horas y horas, en ese ambiente, excitante, puro; otra taza de café y nos amaneció…” Extracte de “Aromas de la noche”
El Club Social Ments Obertes és un projecte de Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials que des de l’any 2007 promou la participació comunitària i la integració social mitjançant l’oci de persones amb problemes de salut mental amb la finalitat d’ampliar la seva xarxa relacional i de millorar la seva integració a la comunitat.

Vídeo “Les cinc estacions”

Organitzadors:

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Fes clic i puntua-la entre 1 i 5

Nota mitjana 5 / 5. Nombre de vots: 1

Cap vot fins ara, sigues el primer/a!

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Oci inclusiu, Salut Mental
Skip to content