Menu Close

L’EAM, referent en una trobada internacional sobre delinqüència juvenil

20/07/2016. La delinqüència ha crescut a Europa i entre els joves ho ha fet especialment la severitat dels delictes, les taxes de reincidència i la violència. Les dues franges d’edat en què cal posar especial atenció són les d’entre 14 i 17 anys, i entre 18 i 25 anys.

El psicòleg i psicoterapeuta Jorge Tió, excoordinador de l’Equip d’Atenció al Menor (EAM) de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària, va participar el passat 11 i 12 de juliol al taller “Delinqüència juvenil a Europa: la inclusió i la rehabilitació activa”, organitzat per la European Social Network (ESN) a Atenes (Grècia).

L’ESN agrupa a les persones que són clau pel disseny i la prestació dels serveis socials públics de tota Europa per aprendre uns dels altres i aportar la seva experiència i coneixements per la construcció de la política social eficaç.

“El taller va ser molt útil per tenir una visió de l’estat de l’atenció a adolescents i joves amb problemes amb la justícia en tot l’entorn europeu”, valora Tió sobre la trobada.

Al taller es van reunir experts de tota Europa i es van explicar altres models de països com Alemanya, Holanda, Romania, Grècia, Anglaterra, Escòcia, Irlanda del Nord, Finlàndia i Suècia.

Els models d’intervenció a Europa són molt diferents a cada país. Hi ha des d’un model de justícia, més basat en el dret penal, i altres models de benestar, que posen més l’accent en la rehabilitació, la prevenció i els drets humans.

El model depèn del marc legislatiu, la cultura assistencial i els recursos disponibles de cada país. Però els problemes són similars i els professionals s’enfronten a situacions multiproblemàtiques (familiars, socials, educatius i personals) que requereixen intervencions amb equips interdisciplinars”, resumeix Tió.

La tasca de l’EAM

Jorge Tió va parlar sobre la tasca de l’EAM a Catalunya, on ofereix assistència a joves a partir de 14 anys derivats des dels diferents àmbits d’actuació de la Direcció General de Justícia Juvenil i als adolescents i menors de 14 anys derivats per l’Equipo d’Atenció a Menor Inimputables (EMI-14) de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

“La nostra aportació va ser molt interessant perquè proposem un model elaborat en cooperació i intervenció interdisciplinària amb els serveis de justícia juvenil i de salut mental”, comenta Tió sobre la seva participació.

L’expert afegeix que també van aportar un model de comprensió psicològica de les motivacions subjacents a les conductes transgressores i dels cercles viciosos que es poden instaurar en la relació dels adolescents amb els seus entorns de vida. “Una comprensió que resulta fonamental per poder guiar i enfocar la intervenció”, comenta.

Els delictes amb major prevalença dins del conjunt de pacients que es visiten són provocats per actes de violència contra familiars i robatoris amb violència. El diagnòstic amb major prevalença és el trastorn d’adaptació seguit pels trastorns de conducta i els trastorns de personalitat.

Un altra dada interessant a ressaltar és que: “el 70% dels adolescents ha abandonat la secundària, només un 30% viu amb famílies on conviuen els dos progenitors i en un 20% dels casos ha existit maltractament o negligència familiar”. El 70% dels joves atesos són de nacionalitat espanyola, seguida de les joves emigrats d’Amèrica Llatina i el Marroc.

Més informació:

Cal Muns
C. Gavà, 70-72
08014 Barcelona
Tel. 93 490 46 22
eam@fhspereclaver.org
www.spcsalut.org/sm-menor 

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Fes clic i puntua-la entre 1 i 5

Nota mitjana 0 / 5. Nombre de vots: 0

Cap vot fins ara, sigues el primer/a!

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Pere Claver Grup, Salut Mental
Skip to content