Ritus que tenen el seu sentit perquè ajuden a elaborar vivències tristes com el dol, la pèrdua i que permeten donar un temps per recordar, reviure, compartir amb els propers -siguin familiars, amics, i també companys– el record d’aquella persona que amb la mort ha marxat físicament.
Si es pot fer un dol amb bones condicions el finat marxa físicament, però perdura dins de tots els que el van estimar i esdevé una empremta inesborrable.
La crisi ha portat a perdre, també, aquesta possibilitat d’enterrar els morts i poder dir requiescat in pace, frase llatina que vol dir descansi en pau i que té origen en la part final del responsori litúrgic dels funerals. Descansi en pau el que mor, i també tots els que l’han pogut acomiadar, això pot donar una mica més de serenor, en aquestes hores tristes.
Molts cops en la vida actual, pensant que els infants no havien de fer front als sentiments tristos, erròniament no els deixaven acompanyar en aquests ritus, que en aquells moments sí que es podien portar a terme, abans de la crisi del coronavirus.
Ara és produeix per partida doble, ja no poden fer-ho ni els adults. Cal revisar com suplir aquesta mancança, que pot tenir conseqüències per fer un bon dol.
Aquest escrit està pensat pel dol que poden fer els nens i nenes respecte als seus avis i àvies que, de ben segur, molts cops han estat persones molt importants per ells, molts cops potser més del que ens pensem.
Aquest seria un punt a poder parlar amb els infants: que recordin, que sentin que se’n pot parlar i que no s’ha d’impedir perquè provoca tristesa. I aleshores, si no ho fem, això es manté amagat. Està clar que provocarà tristesa, però és el que tothom en aquest moment sent, i aquesta vivència, promou manifestacions d’acorament i pena com el plor.
De vegades els pares i les mares no volen que s’escapi el plor davant dels infants, però és el més normal quan un està trist. En aquesta crisi, aquest sentiment és present en moltes persones, ja no sols en els que han perdut algú, sinó per tot el que estem perdent, de moment, la llibertat de sortir de casa, i el que possiblement perdrem d’ara en endavant. A aquells que han perdut algú, se’ls hi afegeix un dol més i molt profund.