Menu Close

Les xarxes socials mitiguen la Síndrome d’Ulisses que pateixen les persones immigrants

El Diario.es ha publicat una notícia que explica com el creixement i l’expansió de les xarxes socials ha regirat el panorama migratori i les relacions de les persones immigrants amb els seus països d’origen. Fa 20 anys, una persona immigrant podia tardar mesos, o fins i tot anys en contactar amb els seus familiars. Avui, les noves tecnologies i internet amb aplicacions com Skype, Twitter i/o Facebook permeten reduir la distància i mantenir la relació sense perdre el contacte. El canvi positiu que està exercint Internet en l’anomenada Síndrome d’Ulisses que pateixen alguns immigrants té una doble vessant; per una banda els permet mantenir el contacte amb les famílies i per l’altra, la percepció des del país d’origen permet conèixer perfectament quina és la realitat europea (llegir l’article).

La Síndrome d’Ulisses és el dol migratori, el període durant el qual la persona immigrada suporta el procés de superació de la tristesa i l’estrès ocasionats pel sentiment de desarrelament i de pèrdua de la casa, la família, els amics, l’estatus social.

La Síndrome d’Ulisses és un dels principals diagnòstics que abordem des del programa SAPPIR amb el el Dr. Achotegui promotor d’aquest fenomen des del Servei de Salut Mental de Pere Claver Grup. Un programa especialitzat en investigació i atenció als immigrants extracomunitaris i refugiats que té com a objectiu:

-Sensibilitzar la societat sobre la importància d’ajudar a resoldre aquesta problemàtica
-Oferir atenció especialitzada, assessorament i supervisió a ONG, centres escolars, institucions, associacions i serveis socials
-Promoure la col·laboració entre professionals sanitaris i de les ciències socials
-Oferir un fòrum obert i interdisciplinari de reflexió i debat

Perfil dels immigrants que atenem
En els últims anys, el context socioeconòmic ha impactat i afectat durament al conjunt de la població, però en especial a la salut mental dels immigrants, un dels sectors més vulnerables de la societat. La demanda del servei ha experimentat un increment del 60% respecte l’any anterior, tant en el nombre de persones ateses, com en el nombre de visites realitzades. Les problemàtiques diagnosticades més detectades van ser de tipus psicosocial, és a dir; depressió, ansietat, trastorns adaptatius, psicosis, Síndrome d’Ulisses, trastorns addictius, de personalitat o propis del dol migratori.

Des de la Fundació Sanitària hem observat un increment de l’edat de les persones ateses, en la mesura que s’ha produït un descens en el nombre d’immigrants nouvinguts i, paral·lelament, un empitjorament de les condicions de vida dels que ja havien arribat durant la dècada anterior, al no haver pogut regularitzar la seva feina o renovar els seus permisos de treball.

El 90% de les visites ateses al SAPPIR s’han realitzat a immigrants sense documentació ni permisos de residència. Aquests fets han desencadenat un increment significatiu de les situacions d’exclusió social, vulnerabilitat i pobresa dels immigrants que viuen avui a Catalunya.

Més informació:
-Reportatge 30 minuts, TV3.
– Programa SAPPIR
C. Vila i vilà 16, 08004 Barcelona
Tel. 93 324 88 94 / 93 312 52 28
sappir@fhspereclaver.org

 

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Fes clic i puntua-la entre 1 i 5

Nota mitjana 2.7 / 5. Nombre de vots: 3

Cap vot fins ara, sigues el primer/a!

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Salut Mental

En construcció

En construcció


El Responsable del tractament és la Fundació Sanitària Pere Claver Grup, amb domicili al C.Vila i Vilà, 16 de Barcelona (08004), dpd@pereclaver.org. La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions de Pere Claver Grup. Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament. Més informació

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

Ves al contingut