Menu Close

L’Institut Docent participa en l’avaluació de la relació entre l’autoestima i la paranoia a l’inici dels trastorns psicòtics

recerca

Recentment l’equip de la Professora Neus Vidal Barrantes, assessora en recerca del Departament de Salut Mental de Sant Pere Claver – Fundació Serveis Sanitàri, ha publicat en la prestigiosa revista British Journal of Clinical Psychology l’article “Deconstructing the relationship between self-steem and paranoia in early psychosys: an experience sampling study”*.

Aquest estudi te la finalitat d´avaluar la relació entre l´autoestima i la paranoia, un dels símptomes més comuns a l´inici dels trastorns psicòtics, avaluades a la vida diària emprant la metodologia ESM (Experience Sampling Metodology) també coneguda en el nostre medi com a Metodologia de Mostreig d´Experiències o Avaluació Ecològica Momentània.

L’estudi es va fer seguint un disseny transversal multinivell amb una mostra de 113 pacients amb estats mentals d´alt risc (EMAR’s) o bé amb primers episodis psicòtics (PEP’s), procedents dels Centres de Salut Mental d´Adults de la nostra institució.

El resultat del treball és que hi ha una clara relació entre tenir una baixa autoestima explícita i l´aparició de símptomes de paranoia en la vida diària en els dos grups de pacients. Però l´estudi també ha trobat altres resultats destacables, com és que els factors protectors, com pot ser la percepció de sentir-se cuida’t pels altres, és capaç de disminuir símptomes positius i la paranoia, tant en els pacients EMAR’s com PEP’s. És a dir, que ambdós grups responen de forma molt positiva als petits inputs interpersonals validants a la vida quotidiana. De fet, s´ha fet una trobada especialment interessant des del punt de vista clínic, i és que aquesta relació es pot predir temporalmen és a dir, que les percepcions socials positives, quan es donen, poden disminuir la posterior aparició dels símptomes psicòticst, .

Actualment el grup de la Professora Vidal-Barrantes i el Departament de Salut Mental de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària estan presentant un projecte a la convocatòria del Plan Estatal de I+D+i 2020 sobre la sensibilitat a l´ambient dels gens que més relació tenen amb els trastorns mentals per avaluar l´impacte que poden tenir els factors ambientals (tant positius com negatius) en l´aparició i el desenvolupament d´aquests trastorns.

*Monsonet M., Kwapil T.R., Barrantes-Vidal, N. Deconstructing the relationship between self-steem and paranoia in early psychosys: an experience sampling study. Br J Clin Psychol 2020 Nov 59(4): 503-523.

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Fes clic i puntua-la entre 1 i 5

Nota mitjana 4.7 / 5. Nombre de vots: 3

Cap vot fins ara, sigues el primer/a!

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Institut Docent i Recerca, Salut Mental

En construcció

En construcció


El Responsable del tractament és la Fundació Sanitària Sant Pere Claver, amb domicili al C.Vila i Vilà, 16 de Barcelona (08004), dpd@pereclaver.org. La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions de Pere Claver Grup. Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament. Més informació

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

Skip to content