Pere Claver
Institut Docència, Recerca i Innovació

Pere Claver
Institut Docència, Recerca i Innovació

Jornada

Complexitat en Salut Mental:

persona, famílies i comunitat

La jornada se desarrollará en castellano
para facilitar la comunicación entre los ponentes internacionales

10 novembre 2023
De 9 a 14.30 h

Presencial i Online

Aula Magna Facultat Filosofia, Geografia i Història de la Universitat de Barcelona

Jornada

Complexitat en Salut Mental:

persona, famílies i comunitat

10 novembre 2023 | De 9 a 14.30 h

Presencial i Online

Aula Magna Facultat Filosofia, Geografia i Història de la Universitat de Barcelona

Us donem la benvinguda a la Jornada “Complexitat en Salut Mental: Persona, Famílies i Comunitat”, en commemoració del 75è Aniversari de Pere Claver Grup. Explorarem la salut mental des d’una perspectiva integral i ètica, abordant noves expressions del malestar, gènere, transculturalitat, pràctiques basades en drets humans i psicoteràpies actuals.

Aprofita aquesta oportunitat!

De què tracta aquesta jornada?

Us convidem a reflexionar sobre els efectes positius i negatius de la nostra feina en l’atenció a les persones, les famílies i la comunitat, des del paradigma de la complexitat que integra el coneixement i l’acció des de l’àmbit sanitari i social en l’atenció a la salut mental de la població.

La reflexió sobre les nostres pràctiques està emmarcada en els diferents contextos històrics i models predominants en les polítiques sanitàries i socials. La trajectòria de Pere Claver Grup, amb 75 anys d’història, ens ha proporcionat un marc de referència i un model de salut mental comunitària centrat en les persones.

La tasca en primera línia assistencial ens permet ser testimonis de les grans transformacions socials que influeixen en el patiment psicològic i social de la població. Durant aquestes jornades, ens plantejarem com aquests canvis afecten l’expressió dels problemes de salut mental al llarg de la vida de les persones i analitzarem les respostes que donem des dels sistemes públics sanitaris i socials, especialment en aquelles poblacions en què s’acumulen factors que incrementen la vulnerabilitat.

Us animem a participar en aquest diàleg, a compartir les vostres experiències i a unir-vos a la jornada que commemora els 75 anys de Pere Claver Grup!

Programa

9:00 h | Inauguració de les Jornades per part d’autoritats

 • Ponents:
 • Carles Descalzi. Gerent de Pere Claver Grup.
  Pere Benito. President del patronat de Pere Claver Grup.
  Joan Vegué. Director del Pla director de Salut Mental i Addiccions.
  Davide Malmusi. Director de Serveis de Salut Ajuntament de Barcelona
  Magda Casamitjana. Directora del Pacte Nacional de Salut Mental.

9:30 h – 11 h | Conferència:

Avenços i desafiament en la salut mental col·lectiva

 • Discussió i moderació: Lia Litvan i Berna Villarreal.
 • Diàleg amb: Manuel Desviat. Psiquiatre, investigador i docent. Amb àmplia trajectòria en la defensa de la Salut Mental Col·lectiva.

11:00 h – Pausa-cafè


11:30 h – 12:30 h | Taules simultànies:

Taula 1 (Aula Magna)

Psicopatologies emergents: ¿noves formes d’expressar el malestar?

En els darrers anys, els equipaments d’Atenció Primària a la Salut Mental constaten un increment en l’arribada de pacients als seus dispositius. La taula pretén reflexionar sobre les hipòtesis que ens fem respecte aquest canvi, tenint en compte el punt de vista clínic i social. Volem complexificar la resposta més enllà d’un augment en el patiment de la població després de la pandèmia i tenir en compte les noves formes de formulació de la demanda, l’ús dels recursos interns propis i de les xarxes sòcio-familiars de les persones i de resposta de les institucions i els professionals.

 • Moderador: Lluis Mauri.
 • Ponents: Laura Vives Colilles. Psiquiatra. Centre de Salut Mental d’Adults de Sants. Sergio Herrera López. Psiquiatre. Centre de Salut Mental Infanto-juvenil de Sants-Montjuïc.

Taula 2 (Sala Jane Addams)

Visibilitzant la perspectiva de gènere i la transculturalitat. Les tenim en compte en la pràctica?

Els moviments socials i migratoris estan produint canvis constants en la societat i, en conseqüència, en la manera en la que estem en el món. Mitjançant la reflexió i la conversa que es desenvoluparà en la taula, pretenem qüestionar-nos respecte a quin grau incorporem la perspectiva de gènere i la transculturalitat en la nostra pràctica assistencial com a factors condicionants de la salut mental de les persones?  I així, garantir la versatilitat dels recursos.

 • Moderadora: Alejandra Carrasco Martín.
 • Ponents: Andrea Urrea. Psicòloga i psicoterapeuta. La Casa Jove Dar Chabab i Salesians Sant Jordi. Isabel Cárdenas. Psicòloga i Psicoterapeuta Familiar. Responsable de l’Espai de Teràpia Familiar Intercultural. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

12:45 h – 13:45 h | Taules simultànies:

Taula 3 (Aula Magna)

Pràctiques assistencials basades en drets humans. Problemàtiques ètiques entre l’acompanyament a l’autonomia i la necessitat de suport.

La Reforma jurídica, a partir de la Convenció Internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat de NY del 13 de desembre de 2006 i la Reforma del Codi Civil (Llei 8/2021, de 2 de juny), plantegen un canvi de paradigma en les nostres pràctiques assistencials. Quins conflictes i problemes estan generant aquests canvis jurídics? ¿Cóm els estem resolent?.

 • Moderadora: Marisa García Durán.
 • Ponents: Hernán María Sampietro. Vocal de drets de la junta directiva d’Activament a Catalunya. Begoña Román Maestre. Professora de filosofia a la Universitat de Barcelona. Vicedegana de Recerca en la Facultat de Filosofia de la UB.

Taula 4 (Sala Jane Addams)

Abordatges psicoterapèutics actuals: construint espai mental.

Reflexió sobre la psicopatologia actual, els nuclis primitius que la conformen i la realitat de la Xarxa de Salut Mental. Proposem pensar amb els diferents abordatges psicoterapèutics que ajudin a construir un espai mental versus els forats de patiment i malestar de la Xarxa.

 • Moderadora: Anna Villanueva.
 • Ponents: Jordi Artigue: Psicòleg Clínic. Doctor en Psicologia, Psicoterapeuta i Psicoanalista SEP-IPA. Professor associat de la Universitat de Barcelona. Equip Clínic d’Intervenció a Domicili (ECID) Badalona. Fundació Vidal i Barraquer. Teresa Ferret: Psicòloga Clínica. Psicoterapeuta i Psicoanalista SEP-IPA. UPPIJ de Pere Claver | Salut Mental.

14:00 h – 14:30 h | Clausura

 • Moderador: David Clusa.
 • Ponents: Jaume Aguilar. Psiquiatre i Psicoanalista de la SEP. Director Emèrit de l’àmbit de Salut Mental de Pere Claver Grup.

Ponents

Moderadors

Entrada general: 50€  |  Entrada streaming: 35€  | 
Entrada general amb descompte per a estudiants i residents*: 35€

*Per aconseguir el codi de descompte, han de posar-se en contacte amb l’organització enviant un correu a institutdocencia@pereclaver.org aportant algun document legal que justifiqui i acrediti la condició d’estudiant i/o resident sanitàri.

Les persones que es registrin en línia rebran l’enllaç d’accés a la sessió
a través del correu electrònic uns dies abans de l’esdeveniment.

Les persones professionals de l’entitat organitzadora han de tramitar les seves entrades a través dels canals interns.

Inscriu-te!

Organitza:

Amb la col·laboració de

Organitza:

Amb la col·laboració de

Contacte:
Institut Docència, Recerca i Innovació
C. Vila i Vilà 16, 08004 Barcelona | Tel. 93 443 39 50
 institutdocencia@pereclaver.org | www.pereclaver.org/institut-docencia

En construcció

En construcció


El Responsable del tractament és la Fundació Sanitària Sant Pere Claver, amb domicili al C.Vila i Vilà, 16 de Barcelona (08004), dpd@pereclaver.org. La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions de Pere Claver Grup. Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament. Més informació

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

Skip to content